Eerste theatervoorstelling van Blue Dew (2004 - 2009)


Blue Dew ontwikkelde in 2004, haar eerste theatervoorstelling. Het werd een voor de folkwereld, uniek project. Het van oorsprong alleen met muziek optredende Blue Dew maakte een theatervoorstelling met een verhaal, gebracht met beelden, Ierse folk en bluegrass. Op deze bijzondere manier maakte het publiek in een anderhalf uur durende voorstelling kennis met de Ierse emigranten die in de 19e eeuw van Ierland naar Amerika vertrokken.

The Long Journey Home was een reis door de geschiedenis van Ierland, de emigratie van de Ieren naar Amerika, hun vestiging aldaar en hun strijd om te overleven. Ierse ballades, tunes en bluegrasstraditionals werden door Blue Dew verweven in in een verhaallijn, ondersteund door sfeervolle beelden.Muziek, beelden en een verhaal: Blue Dew nam het publiek mee naar Kilkelly, een Ierse dorpje. De contrabassist van Blue Dew vertelde het verhaal over de familie Jones, een familie waarvan de oudste zoon, John Jones, emigreert naar Amerika. Een familie die een bestaan leeft zonder te weten dat hun leven zo typerend is voor deze periode in de Ierse en de Amerikaanse geschiedenis.

The Long Journey Home was een muziekprogramma over de Ieren, maar ook over de reis van Blue Dew die vanuit de Bluegrass letterlijk en muzikaal in Ierland terechtkwam. Een programma met twee muziekstijlen omdat Bluegrass is ontstaan uit de muziek van de geëmigreerde Ieren.

Opbouw optreden Filmhuis Fraterhuis in Zwolle:

The Long Journey Home werd, gedurende een aantal jaren, zowel in een intieme, akoestische versie, als in een volledige grote theaterversie, met licht-, beeld-, en geluidstechnici, opgevoerd. In 2009 maakte het programma plaats voor de voorstelling Little Whisky Child.

In de jaren 2004 t/m 2009 was het programma o.a. te zien in:
-Podium Gigant, Apeldoorn (uitverkocht)
-Stad als Theater, Zwolle
-Papenstraattheater, Zwolle (uitverkocht)
-Schouwburg Odeon, Zwolle (uitverkocht)
-Theater Bouwkunde, Deventer
-Openluchttheater De Koerberg, Heerde
-Theater Concordia, Enschede
-Theater De Molenberg, Delfzijl
-Theater De Kom, Nieuwegein