Kindervoorstelling met Ierse sprookjes en muziek


In de voorstelling Tales for The Ever-Young worden door John Beumer Ierse sprookjes en avonturen verteld, begeleid door muziek van Blue Dew. Tales for The Ever-Young kent drie verschillende versies:

- Voor kinderen van 5 tot 8 jaar, met o.a. het verhaal van Het Ierse Kaboutertje
- Voor kinderen van 8 tot 12 jaar, met o.a. het verhaal van De Reus van Fermanagh
- En een voorstelling voor 12 jaar en ouder, met o.a. het verhaal De kracht van Idans viool.

Verhalen voor kinderen en volwassenen die nog kind durven te zijn

The Ever-Young zijn de bewoners van het land van de eeuwige jeugd: Tir-na-nog. Hoog in de bergen van dit magische land wonen, in een Iers gezin, het meisje Molly O' Donnahue en haar broertje Timothee. Molly is een slim meisje, maar zij heeft nog nooit een verhaal verteld. Oh nee, daar is ze véél te verlegen voor! Totdat Molly een spannend avontuur beleeft waardoor ze haar vertelangst overwint.

Het Ierse Kaboutertje (illustratie gemaakt voor Blue Dew door Charlotte Dematons)
Timothee, het broertje van Molly, is in tegenstelling tot zijn zusje, helemaal niet verlegen. Hij is juist nergens bang voor. Tomothee wil dolgraag een keer een Ierse kabouter zien. Zijn opa heeft hem namelijk verteld dat alle Ierse kabouters goud verstoppen. In een pot, onder de grond. Zachtjes, zodat niemand anders dan Timothee het kon horen, heeft opa erbij gezegd: “Je moet ze knijpen. Heel hard knijpen. Alleen als je ze héél hard knijpt, vertellen ze waar ze hun pot met goud hebben begraven”…

De Reus van Fermanagh
... En de man uit Donegal zei: “Lieve vrouw, luister naar mijn laatste wens. Ik heb een eikel in mijn hand en jij moet deze planten in de grond naast ons huis. Daarna moet je onze zoon zo lang Iers bier laten drinken, totdat hij sterk genoeg is om de boom uit de grond te trekken die naast ons huis zal groeien. En dan zal onze zoon de kracht hebben om wraak te nemen op de man die mij heeft vermoord”…

De kracht van Idans viool
... Op het hek bij het huisje van Idan zat een zwarte kraai die Aoife toesprak: “De violist is er niet, hij zal de hele dag vanaf een berg kijken naar het leven van een Iers gezin. Vanavond zal hij voor u spelen”. “Dan zal het zo zijn”, zei Aoife en kwaad ging ze heen, maar niet alvorens ze de kraai opdracht had gegeven dat, als de violist thuis zou komen slapen, de kraai zijn ogen uit moest pikken…….

Twee voorstellingen op één dag
Blue Dew gebruikt het bij Tales for The Ever-Young dezelfde basis/podiumbezetting als in haar voorstelling The Fair-Haired Boy. Hierdoor kan Blue Dew theaters een aantrekkelijk aanbod doen: een kindervoorstelling en een voorstelling voor volwassenen op één en dezelfde dag: Blue Dew speelt dan 's middags Tales for The Ever-Young en 's avonds een voorstelling voor volwassenen.