Theatervoorstelling met speelfilm, muziek en verhaal (gespeeld van 2009 t/m maart 2015)


Little Whisky Child was het theaterprogramma van Blue Dew waarin een film werd gecombineerd met live-muziek en verhaal. Na 'The Long Journey Home' en 'Roasted Barley' verplaatste Blue Dew zich met Little Whisky Child naar Amerika zelf. Muziek, beeld (een negentig minuten durende speelfilm!) en verhaal waren nog meer verweven en vulden elkaar aan. Het verhaal, de muziek en de beelden waren helemaal van Blue Dew zelf. De voorstelling werd 28 maart 2015 voor het laatst gespeeld in Streektheater de Pol in Aalten.

 

Archiefinformatie:
De première van Little Whisky Child, tijdens het Filmfestival van Filmtheater Fraterhuis in Zwolle, was al snel UITVERKOCHT. Er werden daarom nog twee extra voorstellingen gegeven, waarvan de derde wederom uitverkocht.

Het verhaal
1920, het 18e amendement; de grote Amerikaanse drooglegging, toen er in de Verenigde Staten officieel geen druppel sterke drank te krijgen was en iedereen die daar prijs op stelde toch beschonken kon raken. Zij die gedronken hadden gingen voorzichtig over straat, bang om te worden opgepakt door agenten, speciaal aangesteld om iedereen te arresteren die naar drank rook.

Het was de tijd waarin vele oude, jarenlang gerijpte voorraden whisky werden vernietigd en de dranksmokkel ongekende vormen aannam. Overal werd clandestien gestookt en zelfs kinderen verdienden dagelijks enkele dollars met het verkopen van illegaal gestookte drank.


1923: Killarney in Noord Ontario, bij Georgain Bay, nabij de Canadees / Amerikaanse grens, een ideaal uitgangspunt voor dranksmokkel.

Drie Ierse broers; Bill, Louis en Drew waren opgegroeid in het westen van Ierland. Drie broers, alledrie een dikke zwarte haardos en een breed postuur, met grote handen, ruw van het werk, drie Ierse jongens die toen ze rond de twintig waren nog steeds thuis woonden en hun vader en moeder hielpen op het boerenbedrijf. Er was plezier als de vader 's avonds zijn zelfgestookte whisky op tafel zette, zijn whisky stond goed bekend, als er wat te vieren viel schoven ook alle buren aan en er werd tot laat in de nacht gedronken en muziek gemaakt. Dit leven had van vader op zoon door kunnen gaan maar de broers hadden gehoord van de drooglegging in Amerika en droomden er sindsdien van om met whisky groot geld te gaan verdienen. Hun vader en moeder vonden het een goed plan al zouden ze hun zoons missen want meegaan zat er voor hun niet meer in. Alles wat verkocht kon worden werd verkocht en na een groot afscheidsfeest waren de broers vertrokken, met goede moed, een zak met geld en de recepten van hun vader.

Een verhaal over liefde, verdriet, veel drank, een vrouw en een kind.