Blue Dew 1989 - 2019: een reis door de geschiedenis van het oude Ierland.

De verhalen en muziek van Blue Dew werden verweven in theatervoorstellingen. Verhalen over het bestaan van de Ieren, in een tijd dat dit werd geteisterd door honger en armoede. Een leven dat echter ook mooie en uitbundige kanten kende, zoals hechte vriendschap, familieleven en zorgzaamheid voor elkaar. Er moest stevig worden gedronken om zorgeloos te kunnen feesten. Muzikanten speelden tunes om op te dansen. Ballades werden gezongen om uiting te geven aan ondraaglijk verdriet. En sprookjesfiguren speelden in het dagelijks leven net zo'n grote rol als de harde werkelijkheid. 

Blue Dew bestond uit muzikanten die zich intensief en met grote gedrevenheid met Ierse folk en Amerikaanse bluegrass bezig hielden. Het was de mix van deze muziekstijlen die zo typerend was voor de ontwikkeling en de muziek van Blue Dew. Een eigen stijl die door veel folkliefhebbers werd gewaardeerd om de harmonieuze meerstemmige zang en het gevarieerde gebruik van Ierse- en bluegrassinstrumenten. Blue Dew bestond in 2019 uit: Wendy van Zomeren, Pim Leutholff, Helga Huisjes en John Beumer.

Blue Dew heeft zich bekendheid verworven met haar theatervoorstellingen, zoals het succesvolle The Long Journey Home  -een programma over de emigratie van de Ieren- en Little Whisky Child, een voorstelling waarin een speelfilm werd gecombineerd met live-muziek en een verhaal dat zich afspeelde ten tijde van de Amerikaanse drooglegging.

Diverse Ierse verhalen werden verteld en begeleid door muziek in het programma Roasted Barley en de kindervoorstelling Tales for The Ever-Young. 

Sinds oktober 2013 trad Blue Dew op met de voorstelling: The Fair-Haired Boy, het avontuur van de Ierse Rowan. Een kleine jongen die zo graag al groot wil zijn dat hij in een sprookjesachtige wereld belandt. Een wereld die steeds meer werkelijkheid wordt als hij volwassen wordt.

Naast theateroptredens verzorgde Blue Dew muziekoptreden, in 2015 met het programma 'Blue Dew & Ernst Bunders', een avondvullend programma waarin Blue Dew en Ernst Bunders eigen sets en diverse nummers samen speelden.

Jubileum Blue Dew

Blue Dew heeft in haar jubileumseizoen 2018-2019 de voorstelling: 'My Turn of Phrase' gespeeld. Een muziekprogramma ter ere van het dertig-jarig bestaan van Blue Dew met de spotlights op zanger/gitarist Pim Leutholff, vergezeld door de andere Blue Dew muzikanten. Het jubileum werd afgesloten met een prachtige reis naar Ierland waar de Blue Dewers met alle partners en kinderen een geweldige tijd hebben gehad.

The Craic
In Ierland werd inspiratie opgedaan voor een nieuw project: The Craic. Momenteel neemt Blue Dew alle tijd om fijn na te genieten van het 30-jarige bestaan. Een deel van de muzikanten speelt inmiddels in nieuwe bands. Ondertussen is The Craic uitgegroeid tot een jongeren-muziekcollectief met meer dan 10 jonge talentvolle muzikanten die met veel energie en plezier samen muziek maken. In 2021 werd het project 'The Craic straattour georganiseerd. In 2022 gaat 'The Craic on Track van start. We zijn benieuwd wat dit ons allemaal nog gaat brengen. De jeugd heeft de toekomst. Let's craic on with it!


Blue Dew Crew
Blue Dew werd altijd ondersteund door een eigen technische crew. Vele jaren was de techniek in handen van Willem van Sloten, die op vijftigjarige leeftijd tot ons grote verdriet onverwacht overleed. Wij denken nog graag aan hem terug. De laatste jaren van Blue Dew werd de techniek uitgevoerd door Ernst Bunders, samen met geluidstechnicus Sander Holmer.